Startpagina

Dante Alighieri Utrecht biedt eenieder die geïnteresseerd is in de Italiaanse taal en cultuur een grote verscheidenheid aan cursussen Italiaans en Italië gerelateerde activiteiten. Wij organiseren lezingen over onderwerpen als de Italiaanse kunst, geschiedenis, architectuur, de Italiaanse keuken en actualiteit, proeven samen wijn en bezoeken Italiaanse films in een van de mooie filmhuizen die Utrecht rijk is. Daarnaast brengen wij vier keer per jaar ons eigen blad de Notiziario uit.

De Società Dante Alighieri is een Italiaanse culturele vereniging, opgericht in 1889, met een centrale vestiging in Rome en meer dan 400 afdelingen over de hele wereld (zie ook de pagina 'Links'). De vereniging is genoemd naar de beroemde Florentijnse dichter Dante Alighieri (1265-1321). In Nederland zijn 18 afdelingen actief, elk met een eigen programma.

Actueel

Het voorjaarsnummer 2018 van de Notiziario is uit! 

Donderdag 30 november 2017 - Il Colore Nascosto delle Cose
Samen met Louis Hartlooper Complex de première van het Italiaanse romantische drama Il Colore Nascosto delle Cose. Over de onmogelijke liefde tussen de blinde osteopaat Emma en de succesvolle reclameman Teo. Met inleiding vanuit Dante én gratis feestelijke Italiaanse bubbels. 

"Emma werd blind op haar zestiende, maar dat heeft haar er niet van weerhouden om een zelfstandig leven te leiden met een eigen praktijk voor osteopathie. Ze is onlangs gescheiden en de succesvolle reclamemaker Teo lijkt de perfecte kandidaat om een leuke tijd mee te hebben. Ze ontmoet hem tijdens een bedrijfsuitje in het donker waar ze de rondleidingen doet. Teo raakt geïntrigeerd door haar stem en hij zoekt haar weer op. Een aanvankelijk oppervlakkige flirt mondt uit in een zinderende romance.”

Voor deze speciale gelegenheid houdt het Louis Hartlooper Complex apart kaarten voor ons achter, reserveren is dus erg belangrijk!
Mail vóór zondag 19 november naar secretariaat@danteutrecht.nl met hoeveel mensen u van plan bent aanwezig te zijn! 

Datum en tijd: 30 november 2017, 19:00 uur.
Plaats: Louis Hartlooper Complex, Utrecht.
Kosten: 9,50 per stuk
Aanmelden: secretariaat@danteutrecht.nl

Woensdag 22 november 2017 - Op reis door Apulië en Basilicata
Na het succes van de lezing van afgelopen april, keert Gregor Dijkhuis, terug voor een nieuwe lezing in Italiaanse sferen. Dit keer neemt hij u mee naar het diepe zuiden van de laars, dat in de 13e en 14de eeuw een politiek en economisch krachtig centrum van de het Koninkrijk Sicilië, maar in verschillende perioden in de geschiedenis en ook tegenwoordig een prachtig gebied, maar met een keerzijde: economisch zwak en een broedplaats voor de maffia. 

Meer informatie op onze lezingen pagina.

Plaats: Janskerkhof 30A, Utrecht
Tijd: 20:00 uur
Kosten: Gratis voor Dante leden en Babel cursisten, introducés 5 euro
Aanmelden: Stuur een e-mail naar secretariaat@danteutrecht.nl

Donderdag 21 september 2017 - Feestelijke seizoensopening Dante Utrecht
Om het nieuwe seizoen feestelijk in te luiden gaat Dante Utrecht dit jaar van start met een heuse Italiaanse wijnproeverij. Onder leiding van wijnkenner en ex-voorzitter van De Wijnacademie Ton Kolsteeg zullen er een aantal door onze voorzitter Jeroen Torenbeek zelf uit Italië geïmporteerde Piemontese wijnen ervaren kunnen worden!
Aanmelden kan via: secretariaat@danteutrecht.nl (i.v.m. het aantal plaatsen)
Tijd en locatie: 20:00, Janskerkhof 30A, Utrecht. 
Kosten zijn € 5,00 per persoon

Het najaarnummer 2017 van de Notiziario is uit!

Het zomernummer 2017 van de Notiziario is uit!

Donderdag 15 juni 2017 - Seizoensafsluiting Dante Utrecht
We sluiten we het seizen van Dante Utrecht af met een Pirandello-voordracht door acteur Joop Keesmaat.
De Stichting Pirandello organiseert een voordrachtstournee van acteur Joop Keesmaat. In het programma staan de ‘Novellen voor een jaar’ (uit de schitterende 16-delige Nederlandse uitgave van Coppens & Frenks) centraal. Keesmaat leest een aantal verhalen van Pirandello voor onder de voorlopige werktitel ‘Italiaanse (Siciliaanse) hartstochten’. 
Hij begeleidt de verhalen met door hemzelf gekozen muziek.
Aanmelden kan via: secretariaat@danteutrecht.nl (i.v.m. het aantal plaatsen)
Tijd en locatie: 20:00, Oudegracht 371, Utrecht. 
Leden en taalcursisten Dante/Babel gratis, niet-leden 7,50

In het weekend van 19, 20 & 21 mei is het weer tijd voor het Italië Evenement Smaak & Stijl 2017. Ook de comitati van de Società Dante Alighieri Nederland zullen weer vertegenwoordigd zijn bij het kasteel De Haar in Haarzuilens!
Kom alvast in Italiaanse stemming en zie de website van het evenement voor de precieze programmering van talloze Italiaanse evenementen en voor alle exposanten uit Nederland en Italië.

Het lentenummer 2017 van de Notiziario is uit!

Februari en april 2017 - De taalcursussen van Dante in samenwerking met Babel Talen gaan weer van start
Zie de website van Babel voor meer informatie en inschrijving.

20 uur, locatie wordt nog bekend gemaakt. Leden en taalcursisten Dante/Babel gratis, introducés 10,--

Donderdag 13 april 2017 - Lezing 'Frederik II - Stupor Mundi'
20 uur, Janskerkhof 30. Leden en taalcursisten Dante/Babel gratis, introducés 5,--

Donderdag 2 maart 2017 - Lezing 'Wegbereiders van Caravaggio: de schilders van de Renaissance in Brescia (Moretto, Romanino, Savoldo)'
Door dr. Stefano Giani. Deze lezing sluit aan op de tentoonstelling 'In het hart van de Renaissance' in het Rijksmuseum Twenthe
20 uur, locatie Janskerkhof 30. Leden en taalcursisten Dante/Babel gratis, introducés 5,--

Dinsdag 10 januari 2017 - Lezing 'Augustus en Mussolini'
Door dr. Angelique Notermans. I.s.m. het Nederlands Klassiek Verbond
20 uur, Oudegracht 270 (Doopsgezinde Kerk), aanmelden niet nodig.