Cultuurcursussen

Inschrijven kan hier

Literatuurcursus "Scrittori contemporanei e i loro maestri"
Vier woensdagavonden van 20-22 uur: 21 januari en 4, 11 en 18 februari 2015; Locatie: Janskerkhof 30, Utrecht.
Kosten: leden/taalcursisten 65 euro, niet-leden 75 euro. Studententarief 45 euro. Inschrijven via het aanmeldingsformulier bovenaan deze pagina. Na bevestiging van het doorgaan van de cursus dient u het cursusgeld over te maken op IBAN NL58INGB0005939256 t.n.v. Dante Alighieri Utrecht o.v.v. naam deelnemer en 'literatuurcursus'. 

Net als vorig jaar zal de literatuurcursus worden verzorgd door universitair docent Carlo Giordano (21 januari) en de in Nederland woonachtige schrijver Marino Magliani (4, 11 en 18 februari). De voertaal is Italiaans. In elk van de vier avonden staan een hedendaagse schrijver en een overleden schrijver aan wie deze schatplichtig is centraal. Het materiaal zal tijdens de cursus worden verstrekt.

21 januari – nadere informatie volgt
4 februari – Ermanno Cavazzoni en zijn leermeester Luigi Malerba
11 februari – Carlo D'Amicis en zijn leermeester Emilio De Marchi (en niet, zoals eerder vermeld, Demetrio Pianelli)
18 februari – Alberto Prunetti, schrijver van Amianto, en zijn leermeester Guido Seborga.
Op 18 februari zal Prunetti zelf aanwezig zijn.

Meer informatie over de schrijvers vindt u in het document dat onderaan deze pagina kan worden gedownload.

Over de docenten:
Carlo Giordano is docent Italiaanse taalverwerving en was tot 2014 verbonden aan de Universiteit Utrecht. Voor Dante Utrecht verzorgde hij inmiddels een groot aantal cursussen en lezingen, onder meer over sport en spel, literatuur en de regio Ligurië.
Marino Magliani (Dolcedo, 1960) verliet op jonge leeftijd zijn geboortestreek Ligurië om een avontuurlijk leven te leiden in Zuid-Amerika en Spanje. Sinds meer dan twintig jaar woont hij in IJmuiden. Hij is auteur van vele boeken, waaronder La spiaggia dei cani romantici (vertaald als Het strand van de romantische honden) en Il volo del colibrì (vert. De vlucht van de kolibrie, Prometheus). Ook schreef hij Amsterdam è una farfalla, een ontdekkingstocht door de hoofdstad per fiets, met zijn vertaler Roland Fagel als gids.


ARCHIEF
Interpretazione dei testi 2013 - Il presente in dialogo con il passato
A cura di Carlo Giordano, lettore di lingua e cultura italiana presso l’Università di Utrecht
Vier bijeenkomsten op donderdagavond, 20.00-22.00 uur (16-1, 30-1, 13-2 en 27-2-2014)
Locatie: Janskerkhof 30 A. Kosten: 63,50 voor leden, 68,50 voor niet-leden.
Aanmelden kan via de link bovenaan deze pagina.
Betaling voor aanvang van de cursus op IBAN NL58INGB0005939256 t.n.v. Vereniging Dante Alighieri Utrecht o.v.v. Interpretazione + achternaam cursist

Op veler verzoek organiseren wij weer de cursus "Interpretazione dei testi", die in het verleden vele malen verzorgd is door Minne de Boer. Ditmaal is Carlo Giordano, letterkundige en italianist, de docent. Als vanouds staat er elke bijeenkomst een werk uit de Italiaanse literatuur centraal.

Questo corso prenderà in esame quattro scrittori italiani moderni: Primo Levi, Giorgio Scerbanenco, Curzio Malaparte ed Eugenio Montale e cercherà di metterne in luce alcune caratteristiche (a livello contenutistico, stilistico e sociale) in comparazione con quattro scrittori italiani contemporanei, che, per diverse ragioni che verranno approfondite a lezione, possono essere accostati ai quattro moderni, in taluni casi addirittura possono esserne considerati gli eredi. Questi quattro scrittori contemporanei sono: Roberto Saviano, Giuseppe Genna, Aurelio Picca e Giuseppe Conte.

Wijncursus 'Il giro enogastronomico d'Italia'
Vrijdag 10, 24 en 31 mei 2013, 20.00 uur
Locatie: Janskerkhof 30 A
Leden: 42,50 euro per avond, hele cursus: 120 euro
Niet-leden: 50 euro per avond, hele cursus: 140 euro


‘Il giro enogastronomico d’Italia, la geografia attraverso i prodotti di eccellenza’

Door sommelier Barbara Summa

Lezione 1: Le terre del nebbiolo e del Pinot grigio (Nord)
Lezione 2: Le terre del Sangiovese (Centro)
Lezione 3: Le terre del Greco (Sud e Isole)

Durata di ogni lezione, con degustazione di 3-4 vini e stuzzichini adeguati con cui posso spiegare i prodotti dop italiani: 2,5 ore, non occorre cenare prima perchè mangiamo a lezione.


Cursus Petrarca
Vrijdag 5, 12 en 19 april 2013, 20.00 uur
Locatie: Janskerkhof 30
Kosten: leden 45,- / niet-leden 52,50
Alleen de muzikale avond: leden en studenten 10,- / niet-leden 17,50


Twee inleidende avonden door dr. José van der Helm, docent Italiaanse literatuur aan de Universiteit Utrecht, gevolgd door een muzikale avond, met veelal zestiende eeuwse stukken en op muziek gezette gedichten van de dichter, door het trio "Il piacere" (zang, luit en viola da gamba).


Aan het begin van de Italiaanse, maar ook Europese letterkunde staat op eenzame hoogte de triade Dante, Petrarca en Boccaccio. Drie schrijvers die zowel gebruik maken van het Latijn als het Italiaans. Dit jaar besteden we aandacht aan één van deze drie schrijvers: Francesco Petrarca (1304-1374), ook wel de vader van het humanisme genoemd. Waarom dit zo is zullen we de eerste avond zien aan de hand van zijn beroemde beschrijving (in het Latijn) van de beklimming van de Mont-Ventoux, die hij in het jaar 1336 gemaakt zou hebben.
De invloed van Petrarca is enorm geweest, niet alleen door zijn werken in het Latijn, maar ook door zijn poëzie in het Italiaans. De ‘Italiaanse’ Petrarca is vooral bekend als schepper van de Canzoniere, een verzameling gedichten (sonnetten) die zijn idealiserende liefde beschrijft voor Laura. De tweede avond zullen we Petrarca’s liefdesgedichten lezen, waarvan er in de eeuwen daarna vele op muziek zijn gezet.ĉ
Dennis Smit,
25 nov. 2014 02:43